Sizi sevmeyen birine takıntılı olarak aşık mısınız?

Bir ünlüye duyduğu hayranlığı tehlikeli boyutlara varan birini tanıyor musunuz? Uzmanlar ünlü ve yüksek statülü kişilere karşılıksız aşık olan kişilerin erotomani sanrısı içerisinde bulunduğuna dikkat çekiyor.

Bu durumdan muzdarip olan her 500 Amerikalıdan biri, şarkıcıların şarkılarındaki sözlerin kendisiyle ilgili olduğuna inanmak gibi sanrılar yaşıyor.

Uzmanlar, çevrimiçi flört dünyasında risk altında olanların yalnızca ünlüler ve politikacılar olmadığını, erotomanyakların normal insanlar hakkında da fanteziler kurduğunu söylüyor.

Erotomani yaşayan kişiler, karşıdaki habersiz kişinin de kendisini sevdiğine inanıyor ve gerçeklikten ciddi bir kopuş yaşıyor.

ÜNLÜ MÜZİSYENLE YAZIŞTIĞINI DÜŞÜNDÜ

Macaristan’daki Pec Üniversitesi’nden psikiyatristler yeni bir vaka çalışmasında, dijital çağda bu durumun evde izole olan ve başkalarıyla internet üzerinden iletişim kurabilen insanlar için özellikle tehlike oluşturduğunu yazdı. Çalışma, BMC psikiyatri dergisinde yayınlandı.

Vaka çalışması, ismi açıklanmayan 70 yaşındaki emekli bir aşçıya odaklanıyor.

Talihsiz kadın, başlangıçta kocasıyla arasındaki anlaşmazlığı suçladığı başarısız intihar girişiminin ardından hastaneye kaldırıldı.

Ancak psikiyatrik tedavi sırasında kadının dünyaca ünlü bir müzisyen olduğunu düşündüğü kişiyle internet üzerinden yazıştığı ortaya çıktı ancak bu kişinin ismi hiçbir zaman açıklanmadı.

Aslında ünlü müzisyenin değil bir dolandırıcının ağına düşen kadın, durumdan şüphelenmedi. İlişkileri, kadının müzisyen için sosyal medya hesaplarında yorum yapmaya başlaması ve müzisyenin resminin bulunduğu bir hesabın ona mesaj göndermesiyle başladı.

Sahte müzisyen, kadından bir miktar para talep etmeye başladığında, ikili arasındaki mesajlar romantizmden istismarcılığa doğru ilerledi.

GÜVENİLİR VE DESTEKLEYİCİ BİR İLİŞKİ ŞART

Hastanın kocası endişelendi ve polise şikayette bulundu. Bu aksama, kadının çok sevdiği müzisyenle iletişimini kaybedebileceği korkusuyla intihar girişiminde bulunmasına neden oldu.

Dört haftalık yoğun terapi ve antipsikotik tedavisinin ardından doktorlar hastayı gerçekliğe geri döndürmeyi başardılar.

Onun gerçeği görmesini sağlamanın tek yolunun, duyguları nedeniyle yargılanmayacağını hissetmediği bir ilişki geliştirmek olduğunu söylediler.

Araştırmacılar, “Mağduru suçlamaktan kaçınmak çok önemlidir ve güvenilir, destekleyici bir terapötik ilişki kurmak esastır” diye yazdı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir